Brunch

En av mina favoritsysslor på en ledig söndagsmorgon är att stiga upp tidigt för att fixa ihop brunch. Idag blev det blåbärsmuffins, olivröra, havrescones, breakfast crescent roll och smoothie. Maken bidrog med färskpressad apelsinjuice, paprikaröra och cappucino. Vi fick vänner på besök och hade en speciellt bra morgon!

Ankägg

Jutojuto, Johanna, Guldmun eller Kajsa. Någon av dem lägger en fint litet ägg i ett runt bo varje morgon. Jag är tacksam för varje litet ägg, för vet ni, ankägg är mycket godare än hönsägg!

Så vad är skillnaden då? Ankägg är vanligtvis lite större än hönsägg, men de ägg som jag får är ungefär lika stora som hönsägg. Ankäggets skal är lite segare, lite tjockare. Skalet har också en annan färg, men det är svårt att beskriva hur. Den är vit, men mattare och kallare. Ser ni vilket som är ett ankägg och vilka som är hönsägg?

Att steka ankägg är ungefär som att steka hönsägg, förutom att gulan är större och tar längre tid att bli stekt. Gulan är också mycket mer krämig, vilket är den stora orsaken varför jag tycker mer om ankägg än om hönsägg. Vitan är kanske snäppet mer gummiaktig. Mina hemmaluncher brukar bestå av tre stekta ankägg.

Att koka ankägg är lite annorlunda. Det är bäst att koka upp vattnet och ta bort kastrullen från värmen. Sätt sedan i ankägg och låt dem ligga i det heta vattnet minst 10 minuter.

Jag försöker ännu bemästra konsten att ponchera ankägg, jag återkommer när jag lyckas med det!

Svaret på äggfrågan är det mittersta.

#emilbakar

Jag har främst legat i sängen hela dagen pga magont, så när Emil sa åt mig att han ville baka var min första tanke Oj nej, jag orkar inte. Men han är rätt så självständig i köket så vi satte igång ändå. Jag kläckte äggen, satt på ugnen och han skötte resten.

Här är hans recept:

Emil, vad hade vi i kakan?

Vi hadd bakpulver en deciliter (en tesked), ägg två (nej tre), mjölk kokosmjölk två deciliter, sirap en deciliter (nej, kanske två matskedar), vitt socker en deciliter, sen är det kokat smör (ca 70 g obs smält inte kokat), glutenfritt mjöl ca två deciliter, lite mandelmjöl och konstigt mjöl (psylliumfröskal ca en halv deci). Blåbär.

Och hur gjorde du?

Först ägg och socker. Vispa ihop dom. Och sen kokosmjölken och sen smör och sirap. Sen det andra.

Ugnen var på 200 grader. Vi gjorde en liten kaka och sex muffins. Supergott blev det!

Småseg tisdag och rolig kväll

Kroppen känns trött och näsan kliar. Förkyld igen? Jag är verkligen inte redo för en annan omgång. Det räckte gott och väl med två- månaders förkylningen jag hade kring jul. Som tur är har jag inget viktigt jobb inplanerat denna vecka, jag kan koncentrera mig på att vara frisk. Det jobbet som jag ska göra (arbeta med hemsidan, skriva mötesprotokoll, etc.) kan jag lika väl göra nerbäddad i sängen sörplandes på ingefärate.

Igår hade jag däremot en mycket trevlig dag! På kvällen körde jag till Hangö för Helsinki Wests årsmöte. Själva mötesdelen klarades snabbt av och vi fick njuta av en intressant paneldiskussion om turismen i Västnyland. Det känns som att mycket är på gång att hända. Vi i Helsinki Wests styrelse utreder bland annat om vi kan skaffa ett system för online bokning för medlemsföretagen. I slutet av kvällen fick vi ta oss en rundtur i Hotell Regatta och också i Hangö havsbad som snart ska öppna. Badet såg verkligen underbart ut! Så rofyllt, lyxigt och avskalat på samma gång.

Utflykt till sjön

Solen sken när jag hämtade barnen hem från dagis. Vi funderade tillsammans på vad vi skulle kunna hitta på för roligt ute. Raul utbrast Picnic!. Så jag klädde på mig varmare kläder och packade ihop lite smått och gott. Picnicväskan fick åka pulkka och vi blev en vuxen rikare på vägen. Som tur, må jag så här i efterhand säga.

Ni vet, när man planerar en picnic- utflykt tänker man sig glada barn, rolig tillsammanstid, sånt som ger minnen för livet, godsaker och skönhet. Men man kan också få ett, för att använda finskans fabulösa ord, itkupotkuraivari– barn. Som halvvägs till picnic- platsen drabbas av akut utbrott och skriker de mest hemska saker och verkligen inte vill komma med oss andra. Då är det bra med annat vuxet sällskap, och ett annat mycket godlynt barn. 

Vi hade det trevligt ändå. Jag och det glada barnet sprang (mycket försiktigt) ut på Kyrksjön och lekte tittut i vassen. Han visade mig var mårdhundsfällan fanns på hösten och vi kom överens om att fiska med nät på våren. Alla fyra tillsammans åt vi kakaodadlar och rocky road på filten. Det blev bra ändå, så brukar det tillslut bli.

 

Veckans mat

En av bloggarna jag läser skriver varje vecka familjens matschema på sin blogg. Jag tyckte det var en kul idé och tänkte köra på samma. Vi äter rätt så mycket vegetariskt och glutenfritt.

Måndag: Quinoa- rödbetsbullar med fetaostsås. De var riktigt goda! Raul älskade dem, Emil var mycket skeptisk. Maken åt mängder av dessa.

Tisdag: Ugnsbakad lax med överbliven fetaostsås. Jag saltade en bit lax, smörjde på fetaostsåsen och hade i ugnen 20 minuter i 200 grader. Gott! Till det åt vi mozzarella, rucola och en annan italiensk ost. Alla åt, inga protester.

Onsdag: Majstortilla med hummus och någon slags tabbouleh. Bröden går nog åt, hummus tvingar jag kidsen att äta och salladen är alltid ett wild card.

Torsdag: Hittepå-soppa. Puresoppa på sånt som finns i skåpen och kylen. I alla fall en halv batat, zucchini, creme fraiche, morot…vem vet. Den brukar gå hem hos barnen.

Fredag: Pizzaperjantai. Jag lagar glutenfri pizza åt mig och vanlig åt resten av familjen.

På veckoslutet står maken för matlagningen. Till lunch brukar jag äta rester eller några stekta ankägg. Jag älskar att ha så mycket tid för matlagning på vardagen. Ingen stress, ingen färdig mat. Kidsen, speciellt Emil, brukar hjälpa till. De får också duka bordet. (På sommaren har jag inte tid för matlagning- då brukar vi äta väldigt dåligt.)

Gammal bild, men är i alla fall mat i mitt kök

 

Finska

Ett av mina nyårslöften för i år var att inte låta min finska försämras. Nivån har stadigt sjunkit, år för år. Det händer lätt då jag endast pratar finska med min pappa och med mina gäster. Jag konsumerar vanligtvis ingen finsk kultur (förutom Agatha Christie- böcker översatta till finska, älskar Agatha på finska!). Jag behöver absolut kunna prata finska på jobbet, och även om många av mina gäster tycker att det är exotiskt med min svenska brytning störs jag själv av att inte kunna utrycka mig lika flytande som jag borde kunna.

För att råda bot på denna skadliga utveckling beslöt jag att gå en utbildning på finska. Denna, mera exakt. Vi har nu haft tre närstudiedagar i vilka jag har varit tvungen att gå långt utanför min bekvämlighetszon. Men det tar sig. Visst har jag svårt att hitta rätt termer ibland- ”kreatiivinen”- ha ha. Jag försöker intala mig själv att eftersom jag pratade flytande finska som barn finns språket någonstans i bakhuvudet, jag måste bara träna fram det.

Till dagens program hör att skriva en hemuppgift. Hjälp.

Här har vi däremot två exempel på personer som lär sig finska i rasande fart. Språkbadsdagis är bäst!

Annat som är bäst den här årstiden är mango- kokossmoothie. Om någon har tips på bloggar och poddar på finska får ni gärna dela med er!

Råa Runeberg

Fredrika hon baka en goer kaka
men jag får inte på gluten smaka.
Man tager vad man haver, tänker jag knäckt
och några ägg i skålen knäckt.
Men ägg hör inte raw cake till,
ej heller komjölk, smör, eller stekt makrill.
Jag får börja om, helt från start
tänka ut något riktigt smart.
I mixern kör jag några nävar mandel
och önskar att jag gjort veckoslutshandel.
In åker honung, kokos och dadel
till sist en slurk punch- dryckernas adel.
Allt ska mixas till en röra
du får mixern ordentligt köra.
Jag rullar massan till klassisk form,
vi vill inte ha en för stor reform.
Klickar trendig hallon-chia-sylt i center
(till detta rekommenderas små assistenter).
Jag spritsar glasyr runt kanten
(inte helt raw enligt pedanten).
Jag kan äta dessa med gott samvete
de innehåller varken socker eller vete!
Vad Fredrika tycker vet jag ej
men de tilltalar i alla fall mig.

Måndag = städdag

Veckoslutets gäster har igen lämnat Dönsby och arbetsveckans gäster kommer ikväll. Måndag är min städdag på jobbet. Ofta äter jag också där trots att hemmet finns så nära. Ingen vits att bryta av ett bra städflow med att fara hem. Idag hade jag visserligen inget städflow på grund av väldigt ont i ryggen. Att samsova mellan två femåringar pga den enas mardrömmar har sina nackdelar.

Lillkammaren är egentligen det enda lediga rummet nu, och det känns så tomt efter att min favoritförfattare har flyttat ut. Men det är lättare att dammsuga där nu då jag inte behöver strängt säga åt mig själv att inte läsa hennes anteckningar som fanns på väggen. Eyes on the floor Nora, eyes on the floor.

Imorgon och på onsdag blir det skola för hela slanten!

Uppe på knäppen

Dimman svepte in över åkrarna imorse. Solen steg och himlen var blå. En perfekt dag för en kort tur upp på kullen ovanför Dönsby. Jag snörde på mina varma nya vinterstövlar och tog med kameran. På väg upp undrade jag varför jag inte far upp dit oftare.

Ja, varför far jag inte upp dit oftare. Så otroligt vackert.

Den andra sidan av kullen är inte tokig den heller. Här stod jag länge och insöp sol.

Och hoppade av glädje.

Gick hemåt och kände mig för första gången sedan avverkningen att jag var redo för positivt tänkande. Den här lilla skogsplätten är alldeles för viktig för mig, jag kan inte fortsätta känna mig deprimerad varje gång jag tittar på den. Jag får sörja den, ja, men kanske det är dags att se framåt. Se möjligheter istället för hjärtknip.

Vackert är det ju inte, men jag fick en bild av en stor gunga emellan två av tallarna på bilden och var tvungen att skratta. Man skulle kunna gunga och se över byn. Kommer ju aldrig att hända förstås, men tanken var rolig åtminstone.

Alla dessa stubbar kunde man också göra något med. Kvällens program: googla stubbar.